ATLEET PROFIEL

Ekaterina Avramova

PERSOONLIJKE BIO

Ekaterina Avramova is een 25-jarige Bulgaarse zwemster, dubbele olympische, Turkse rugslag recordhoudster en Blackwolf Atleet. Ekaterina (of Katy begon op 6-jarige leeftijd met zwemmen om haar angst voor water te overwinnen. Met een ex-zwemster en waterpolo speelster als moeder en een handbal speler als vader, was Katy voorbestemd om te beginnen met competitieve sport. Op 6-jarige leeftijd moest Katy huilen als ze zelfs al dacht aan doucen, dus wat is beter dan zwemmen om haar angst te overwinnen?

Op haar 17e verhuisden zij en haar moeder van Bulgarije naar Londen, waar Katy een betere kans had op haarzelf te ontwikkelen als een competitieve atleet. Dit was een belangrijk keerpunt voor Katy en misschien haar belangrijkste als het aankomt op het worden van een dubbel Olympisch Winnaar.

Katy heeft alle Turkse rugslag records op haar naam staan en is 5 maal Islamitisch Goud Medaillist.

WAT SPOORDE JE AAN OM EEN PROFESSIONELE ZWEMSTER TE WORDEN?

Naast talent, herinner ik mij dat ik op een dag een interview zag op TV met de enige Gouden Olympische Medaillist in Bulgarije. Ik was ongeveer 11 jaar. Ze sprak over haar reis, de ups en downs. Het harde werk en hoe zij zich voelde wanneer ze won of verloor. Die dag zei ik: “Ik ben de volgende!” Ze inspireerde mij om te dromen om de beste zwemster te zijn die Bulgarije ooit gehad heeft!”


WAT BETEKEND ZWEMMEN VOOR JOU?

Zwemmen is een manier van leven! Ik heb het mijn hele leven gedaan en het is iets wat ik het beste doe… Door te sport leerde ik om toegewijd te zijn, nooit de kortste weg te kiezen en om te dromen, omdat dromen UITKOMEN wanneer je er moeite voor doet!”


WAT IS JE GROOTSTE PRESTATIE TOT NU TOE?

Op dit moment ben ik dubbel Olymisch Winnaar (London 2012 & Rio 2016). Ik ben 5x Islamitisch Solidarity Gold Medaillist van Baku 2017. Europees Kampioen Finalist, Wereldkampioenschap Semifinalist. Turks Nationaal Recordhoudster op alle rugslag evenementen en houder van alle Bulgaarse Rugslag Records. Ook ben ik Middlesex County en London Regionaal Recordhouder.”


HOE LANG TRAIN JE AL OM HET NIVEAU TE BEREIKEN WAAR JE NU OP ZIT?

Bijna 20 jaar op het moment dat ik het zwembad instapte. Professioneel is het 14 jaar in Augustus.”


WAT VIND JE LEUK AAN ZWEMMEN, TRAINEN EN FITNESS IN HET ALGEMEEN?

Zwemmen is één van de moeilijkste sporten…niet omdat je alleen bent… ook al zwem je met andere mensen, maar ook om de vroege ochtenden en lange uren die we trainen om maar een miljoenste van een seconde eraf te krijgen. Het maakt niet uit hoe zwaar mijn regime ook is, ik vind het geweldig! Ik hou van het feit dat ik me iedere sessie weer kan pushen tot een nieuwe limiet en verder. Ik ben bevoorrecht om te kunnen reizen en vele verschillende plekken te zien en interessante mensen te ontmoeten.”


HOE VAAK TRAIN JE?

Mijn seizoen is 11 maanden lang waarin ik elke dag train (7 dagen per week). Meestal 2 keer per dag. Ik heb 10 zwemsessies per week en tussen de 4 en 8 sessies in de sportschool (afhankelijk van de trainingscyclus).”


HOE ZIET EEN NORMALE DAGELIJKSE WORKOUT ER VOOR JOU UIT?

Ik sta om 04:30 op en maak me klaar om te zwemmen om 05:20. We zwemmen tot 7:30/8:30 (afhankelijk van de sessie) en dan ga ik naar de sportschool voor anderhalf uur gewichtheffen of een droge sessie. Ik stretch 30 minuten en verlaat het zwembad niet eerder dan 10:30. Als ik thuiskom, ontbijt ik en slaap ik enkele uren. De volgende sessie begint om 5 uur s ’middags voor een training op het droge en om 6 uur in het water tot 8 uur in de avond.

Dan ga ik naar huis, eet ik en ga naar bed! Ik herhaal dit op Dinsdag en Donderdag. Op Woensdag, Vrijdag, Zaterdag en Zondag doe ik alleen het ochtend of avond gedeelte.”


WAT IS JE FAVORIETE TRAININGSONDERDEEL EN WAAROM?

Mijn favoriete deel van het trainen is wanneer ik mij niet bepaald uitgerust voel en er niet klaar voor ben maar dat ik mij hier overheen zet en een geweldige sessie heb. Voor mij betekend dit dat ik mijzelf gepusht heb, omdat mijn lichaam en hersenen er niet klaar voor waren. Dat is het verschil tussen een normale en geweldige atleet!”


HOE ZIET JE DIEET ER UIT TIJDENS EEN NORMALE TRAINING EN VOOR EEN WEDSTRIJD AAN?

Als zwemster heb ik het geluk dat ik praktisch alles kan eten, maar ik ben voorzichtig. Tijdens de start van het seizoen in September eet ik meer koolhydraten omdat sessies lang duren en aerobisch zijn. Dit is waarom ik mijn lichaam op moet vullen en voor moet bereiden voor het opkomende seizoen. Wanneer ik dichterbij het midden van het seizoen kom, eet ik meer proteine.”


WELKE DOELEN HEB JE VOOR DE TOEKOMST GEZET EN HOE HOOP JE DEZE TE BEREIKEN?

Mijn hoofddoel is om te zwemmen in de Tokyo 2020 Olympische Spelen. Tot dan heb ik vele andere belangrijke wedstrijden waar mijn coach en ik ons op focussen. Zwemmen is niet als vele andere sporten, sommige maanden hebben we bijna elk weekend een wedstrijd. Dus het constant verbeteren van mijn tijden en mijn wereldplek tot 2020 is de beste manier om dit hoofddoel te bereiken.”


WAT INSPIREERT JE? WAT MOTIVEERD JE OM IEDERE DAG TE TRAINEN EN JEZELF TE VERBETEREN?

Om deze vraag te beantwoorden, gebruik ik een simpel voorbeeld: succes is een drug, als je het meemaakt, wil je het nooit meer loslaten. Dit motiveert mij. Dit houdt mij wakker wanneer het alarm om 04:30 af gaat en het buiten donker is terwijl er koud weer aankomt!”


WAT IS JE TOP FITNESS TIP?

Mijn belangrijkste tip is: STRETCHING! Het maakt niet uit hoe zwaar je sport in of buiten de sportschool, je moet altijd de tijd vinden om te stretchen na elke sessie! Zo niet, kan al het harde werk verloren gaan als je ineens geblesseerd raakt.”


WAAR STAAN MENSEN VAN TE KIJKEN ALS ZE DIT VAN JE WETEN? (KAN VAN ALLES ZIJN, HOEFT NIET TRAINING GERELATEERD TE ZIJN)

Zoals ik eerder zei, ben ik geboren in Bulgarije, in 2013 veranderde ik het land waar ik voor uit kom naar Turkije. Dus mijn eerste Olympische wedstrijd was voor Bulgarije en mijn tweede voor Turkije.”


WAAROM KOOS JE ERVOOR OM EEN BLACKWOLF ATLEET TE ZIJN?

Ik ontdekte Blackwolf producten en ze waren alles waar ik naar zocht in 3 simpele formules. Om alle vitamines, proteine en andere substanties binnen te krijgen die ik nodig heb, moet ik meer dan 15 tabletten nemen en 3 liter aan vloeistof drinken, maar met Blackwolf heb ik alles in één!”


HOE HELPT BLACKWOLF JOU OM JE WORKOUT NAAR EEN HOGER NIVEAU TE BRENGEN EN HOE DENK JE DAT HET JOU GAAT HELPEN OM JE DOELEN TE BEREIKEN?

De Blackwolf formule is uniek en geeft me alles wat ik nodig heb van een pre-workout boost voor een ochtendsessie tot aan het volhouden tijdens de lange uren en uiteraard tot aan het herstellen na elke sessie. Het altijd opnieuw op kunnen laden, dag in dag uit is één van de voordelen van Blackwolf. Mijn lichaam gezond en fit houden helpt mij altijd om te blijven verbeteren en brengt mij een stap dichterbij tot aan het bereiken van mijn doelen.”


WELK BLACKWOLF PRODUCT IS JE FAVORIET EN WAAROM?

Mijn favoriete product is Trail, de Pre-workout drink. Het heeft me de boost die ik nodig heb om mijn dag fris te beginnen!”

BESTEL BLACKWOLF VANDAAG

SHOP NU